“Een verrassend nieuw spel van Egel-Spelen”, zo staat er in de beschrijving te lezen. Er is een moment geweest dat het spel natuurlijk zijn introductie op de markt gekend heeft en misschien zelfs een zekere populariteit heeft genoten om vervolgens in de vergetelheid te geraken. Dat is jammer, het spel is ondanks de sobere uitstraling best uitdagend waarbij wat denkwerk niet geschuwd moet worden.
Het principe:
Het doel is om als speler al je speelstenen als eerste naar de overzijde van het bord te verplaatsen. Elke speler bezit over 4 burchten die elk opgebouwd zijn uit drie speelstukken te weten de slotgracht, de muur en de toren. De burchten staan opgesteld aan de rand van het speelbord en moeten gedurende het spel de oversteek maken naar de andere zijde.
Het speelbord zelf bestaat uit een aantal horizontale,verticale en diagonale lijnen welke elkaar doorkruizen. Langs deze lijnen kunnen de speelstukken worden bewogen van kruispunt naar kruispunt. In een speelbeurt mag men één zet doen met een willekeurig onderdeel van de eigen burcht. Het speelstuk wordt verplaatst langs één van de lijnen naar een eerstvolgend kruispunt. Als je met een zet een speelstuk samenvoegt met één of meerdere andere speelstukken krijg je één of meerdere bonus zetten met deze samengevoegde speelstukken. Door middel van het combineren van speelstukken kan een speler dus sneller vooruitkomen.
Het lastige aan dit spel:
Het spel lijkt eenvoudig maar het wordt lastiger in de wetenschap dat de speler zijn eigen speelstukken nooit achterwaarts mag bewegen. Ook kan men niet over stukken en/of burchten heen springen en moet er altijd worden gezet ook al is het de enige zet die een speler kan doen en is deze nadelig.
Elke speler speelt met een eigen kleur en kan handig gebruik maken van speelstukken van tegenspelers door met deze stukken combinaties te maken om zo sneller te kunnen bewegen. Zo zullen speelstukken van verschillende spelers samengevoegd worden en verplaatst worden in diverse richtingen. In veel gevallen zal een speler één of meerdere eigen stukken verplaatst zien worden in een ongewenste zijwaartse of achterwaartse richting.
Spel einde:
Zodra één speler al zijn stukken aan de overzijde heeft is het spel afgelopen. De overige spelers kunnen door middel van een puntensysteem bepalen wie tweede derde en laatste geworden is. Elke burcht levert 100 punten op, een combinatie van 2 speelstukken 50 punten en een enkel speelstuk 25 punten.
Wat ik er van vind:
“Troque” is een bordspel dat prima door twee spelers gespeeld kan worden. Het spel komt echter beter tot zijn recht als het met vier spelers gespeeld wordt. (er is ook een driespeler variant mogelijk) Ondanks dat het spel inmiddels meer dan een halve eeuw oud is vind ik het een heel aardig spel met mooie houten speelstenen wat ik toch nog wel eens op de speeltafel leg.
Spel geschikt als:
Categorie:
Info algemeen:
Uitgebracht in 1956 door Egel Spelen
Ontwerper: James Brunot & Arpad Rosti
Spelersaantal: 2 – 4
Speelduur: 30 minuten
Verkrijgbaar: 2e hands? Rommelmarkt?
Dag,
BeantwoordenVerwijderenDank voor de toelichting. Een helder verhaal!
Is er nadien nog een andere versie van dit spel geleverd, zo je weet? Mij staat bij een versie die ook lijkt op "Barricade", met vergelijkbaar speelbord.
Weet je daar iets van?
Mvg,
Henk Oost