dinsdag 16 november 2010

Feuer Schlucker

Inleiding:
Het circus is in de stad. Komt dat zien, komt dat zien. Aanschouw de sterkste man ter wereld, verbaas je bij de kunsten van de degenslikker en aanschouw de vuurfontijn van de vuurspuwer.

De spelers kruipen in dit kaartspelletje in de rol van circus artiest en proberen daarbij zo veel mogelijk publiek te trekken naar de eigen voorstelling. Na drie speelrondes staat vast wie het grootste publiek heeft getrokken.



Principe:
Iedere speler krijgt 5 handkaarten. De overige kaarten liggen dicht op tafel en vormen de trekstapel. De toeschouwers als voorraad midden op tafel.

Met de klok mee spelen de spelers een kaart uit en vullen de hand weer aan tot 5.
De kaart wordt open voor de speler neergelegd. Hierdoor ontstaat voor elke speler een eigen aflegstapel waarbij de laatst uitgespeelde kaart steeds de bovenste is.


De kaarten waarop een circus artiest staat afgebeeld heeft een waarde van 2,3 of 4. Met het spelen van de kaart legt de speler net zoveel toeschouwers voor zich neer als dat de waarde van de kaart aangeeft. De toeschouwers komen uit de algemene voorraad maar als een speler een kaart uitspeelt die bij een andere speler ook uit ligt dan trekt de speler die aan de beurt is de toeschouwers weg bij die speler en haalt ze naar zijn eigen act toe.

Naast de reguliere circus act kaarten zijn er nog de menselijke piramide kaarten die net zo veel toeschouwers opleveren als dat er menselijke piramide kaarten open liggen. De clown kaarten zijn de enige kaarten die je mag opsparen en die je als verzameling mag uitspelen waarbij elke kaart 1 toeschouwer oplevert.
De twee pestkaarten zijn de suikerspin dame en de leeuw. Met de suikerspin dame kan je twee toeschouwers bij een willekeurige speler weghalen en een gespeelde leeuw kaart verplicht elke speler net zo veel toeschouwers terug te leggen in de algemene voorraad als dat de bovenste kaart op de eigen speelstapel aangeeft. De leeuwkaart zorgt er ook voor dat alle gespeelde kaarten van de spelers weer ingenomen worden, geschud worden en wederom de trekstapel vormen.


De speelronde eindigt wanneer de laatste toeschouwers uit de algemene voorraad zijn getrokken. De spelers tellen de toeschouwers om ze vervolgens weer in het midden van de tafel te leggen. De kaarten worden geschud en gedeeld en er volgt een tweede en respectievelijk derde ronde.

Wat ik er van vindt:
Feuer Schlucker is een leuk en eenvoudig spelletje dat vlot wegspeelt. Een luchtig tussendoortje, opwarmer of afsluiter voor een spellendag. Opvallend bij dit spelletje is dat spelers nogal eens de neiging hebben gelijk uitziende toeschouwers te verzamelen om ze vervolgens in patronen neer te leggen. O wee als je ze dan in hun vaarwater gaat zitten.

Spel geschikt als:
 

Info algemeen:
Uitgebracht in 2003 door Ravensburger
Ontwerper: Reinier Knizia
Spelersaantal: 3 – 5
Speelduur: 30 minuten
Verkrijgbaar: o.a bij “Allgames4you


Geen opmerkingen:

Een reactie posten