zondag 28 november 2010

Richelieu

Inleiding:
Dit kaartspel voor twee personen is gebaseerd op het geschiedkundige feit dat Maria de Medici in 1630 werd verbannen door haar eigen zoon, Lodewijk de 13e. Zij steunde een complot tegen de invloedrijke kardinaal Richelieu hem te dumpen. Hiermee dwong zij Lodewijk te kiezen tussen zijn eigen moeder en kardinaal Richelieu. Moeders werd bedankt en kon gaan.

Principe:
In dit kaartspel worden 4 rijen van 12 kaarten, open, onder elkaar op tafel gelegd. Op deze kaarten staan enkele of dubbele schilden afgebeeld in totaal 9 verschillende kleuren. Het is de bedoeling dat spelers proberen de meerderheid aan schilden krijgt van elke afzonderlijke kleur. De punten die de speler krijgt is afhankelijk van de kleur die het betreft. Verder worden er nog punten vergeven aan de speler met de meeste zwaard, kruis en toren symbolen op de kaarten. Voor het spel start worden er nog dicht een aantal fiches op een aantal kaarten gelegd die de speler krijgt als hij de onderliggende kaart trekt. Deze fiches tellen als bonus voor een specifieke kleur schild of een bonus voor een zwaard, toren of kruis.
Beide spelers beginnen elk met drie fiches waarop een kroon afgebeeld staat. Deze fiches kunnen de spelers gebruiken om kaarten te blokkeren voor andere spelers of om geblokkeerde kaarten open te breken.

Een speler mag in zijn beurt één of twee kaarten van de zelfde kleur pakken met een maximum aan twee schilden. Dit betekent dat een speler twee kaarten met een enkel of één kaart met een dubbel schild mag pakken. Dat pakken mag echter alleen vanaf beide uiteinden van de rijen. De gekozen kaarten worden open en op kleur voor de speler neergelegd waarbij de schilden op de kaarten zichtbaar moeten zijn.
Eenmaal de kaarten gepakt mag de speler een kroon fiche op een kaart leggen die vervolgens niet door de tegenspeler gepakt kan worden of hij moet daar een eigen kroon fiche voor opofferen. Zolang de speler kroonfiches heeft mag hij elke beurt weer één van zijn fiches van een kaart pakken en elders neerleggen.


Spelers pakken om de beurt kaarten en verplaatsen (optioneel) hun kroon kroonfiche totdat alle kaarten op zijn. Per kleur wordt er nu gekeken wie de meeste schilden heeft. Elke kleur heeft zijn eigen punten aantal welke overigens gelijk is aan het aantal schildjes die te pakken zijn in die kleur. Elke kleur telt in de waardering eenmaal ongeacht hoeveel kaarten een speler van die kleur heeft. Eventuele losse schildjes van de bonusfiches worden meegenomen in de bepaling wie de meeste kleuren van een schild bezit.
Alle torens, zwaarden en kruisen worden ook afzonderlijk vergeleken. Degene met de meeste afbeeldingen van een soort krijgt dat aantal punten.
Als laatste zijn er ook nog minpunten te verdelen in het geval een speler niet tenminste één kaart bezit van elke kleur. Elke niet aanwezige kleur levert 5 minpunten op.

Wat ik er van vind:
Richelieu is een snel uit te leggen spelletje wat, gezien de opbouw, elke keer anders is. Het speelt vlot en biedt  ook voldoende uitdaging in de vorm van het blokkeren van kaarten en het zo slim mogelijk verzamelen van kleuren en schilden.
Het spelletje kent dikke stevige kaartjes en is mooi en strak uitgevoerd. Al met al een prima spelletje wat ik van harte kan aanbevelen.

Spel geschikt als:







`


Categorie:




Info algemeen:
Uitgebracht in 2003 door Ravensburger
Ontwerper: Michael Schacht
Spelersaantal: 2
Speelduur: 30+ minuten
Verkrijgbaar: Speelgoedwinkels of internet bv. “Allgames4you”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten