De Romeinen hebben een te kort aan drinkwater en hebben dan ook de meest ervaren architecten aan het werk gezet om dit probleem te tackelen. Op aanwijzingen van de architecten bouwen de werkers aan dit grote en prestigieuze project. Een heus waterleidingsysteem voor de stad Rome.
Principe:
De spelers proberen elk vanuit hun eigen waterreservoir aquaducten uit te rollen door middel van het plaatsen van tegeltjes waarop delen van het aquaduct staan afgebeeld.
In een 4 spelers spel hebben de spelers een waterreservoir met 4 uitlaten van waaruit de spelers hun afzonderlijke aquaducten kunnen gaan bouwen.
Op elk uiteinde van het reservoir staat een werker opgesteld. Rond het speelveld ligt een parcours waarop de 12 architecten staan en waarover zij ook bewegen. Elke architect kijkt in een rechte lijn uit over het speelveld (horizontaal of verticaal). Als deze lijn de positie van een werker kruist kan deze werker zijn aquaduct uitbouwen. Deze werker kan de vorm aanbouwen die op de bewuste architect afgebeeld staat. Dit kan een bocht, een dubbele bocht, een rechte of een kruising zijn.
De speler mag geheel naar eigen inzicht zijn aquaduct uitbouwen zolang hij maar niet zijn eigen aquaduct aansluit op een ander aquaduct.
De speler pakt de corresponderende tegel en legt deze aan. Vervolgens schuift hij zijn werker vooruit op het nieuw aangelegde stuk en verplaatst de architect, die hij gebruikt heeft, met de klok mee naar het volgende vrije veld op het parcours.
Mocht met het plaatsen van de tegel de waterweg doodlopen dan is deze klaar en volgt voor er voor dit stuk een waardering. De werker wordt geplaatst op het daarvoor bestemde scorespoor.
De eerste vier aquaducten die worden gewaardeerd leveren een bonus architect op die de speler na zijn beurt mag plaatsen op een willekeurige positie op het parcours. Vanaf nu kunnen alle spelers ook van deze architect gebruik maken.
Zodra alle spelers gedurende één hele ronde geen tegels meer kunnen plaatsen stopt het spel en worden de overige aquaducten gewaardeerd. Aardig hierbij is dat elk aquaduct zijn eigen score heeft en dat de posities op het scorespoor beperkt zijn. Staat er op het scorespoor al een werker op een zeker getal, kan het zijn dat daarmee deze positie vergeven is. Een volgende speler met een gelijke score moet zijn werker nu op het eerstvolgende lagere vrije veld plaatsen.
Wat ik we van vindt:
“Aqua Romana” is een spel wat erg lijkt op spellen als “Linie 1” en “Bombay Bazar”. Het is een luchtig familie spel met een leuk mechanisme van bouwen, verplaatsen en scoren. Een spel wat vlot weg speelt snel is uit te leggen en goed te spelen is met kinderen maar ook met volwassenen.
Categorie:
Info algemeen:
Uitgebracht in 2005 door Queen Games
Ontwerper: Martin Schlegel
Spelersaantal: 2 - 4
Speelduur: 60 minuten
Verkrijgbaar: Betere spellenwinkel of internet
Uitgebracht in 2005 door Queen Games
Ontwerper: Martin Schlegel
Spelersaantal: 2 - 4
Speelduur: 60 minuten
Verkrijgbaar: Betere spellenwinkel of internet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten