donderdag 18 november 2010

Pit

Inleiding:
Nu heb ik nooit begrepen waarom er op de beurs altijd zo heen en weer geschreeuwd wordt en met pakken papier wordt gezwaaid. Wat een onzinnig gedoe zeg, je kan dingen toch ook gewoon netjes vragen aan elkaar? Spaart ook enigzinds je stembanden lijkt me. Tsjonge jonge zit ik daar eventjes behoorlijk naast zeg!

Principe:
Het kaartspelletje “Pit” is een beursspel waarbij de spelers zo snel mogelijk een reeks van 9 gelijke kaarten moet zien te verzamelen. De eerste die dat lukt ramt op de bel en het spel wordt stilgelegd.

Zoveel spelers zoveel series van 9 gelijke kaarten worden er in het spel gebracht. Goed schudden en uitdelen maar. Elke speler start dan ook met 9 kaarten in de hand. Met een slag op de bel is de beurs geopend en kunnen we beginnen met ruilen. Je neemt 1 of meer gelijke kaarten in je hand en roept het aantal kaarten dat je wilt ruilen. Op deze wijze ruil je gelijke aantallen kaarten met elkaar waarbij het geschreew, het gegris en gegraai naar kaarten toeneemt naarmate de sets in de hand steeds kompleter worden. Pats boem, een knal op de bel en de veiling is over.
De speler wiens set kompleet is krijgt punten voor zijn set, de kaarten worden weer geschud en eenmaal weer 9 kaarten in de hand begent de herrie van voren af aan. Is een speler over een, van te voren vastgesteld, aantal punten heen dan is die speler de winnaar.

Wat ik er van vind:
Als je de spelersgroep even goed wil oppeppen of wakkerschudden dan is een kort potje “Pit” het spel om dit te doen. Let op voor overmatig enthousiasme want het kan een aanslag op je stembanden zijn. Mijn ervaring is dat 15 minuten herrie wel zo vervrissend kan werken voor we weer opgetogen verder gaan met een volgende brain burner.


Nog even dit:
“Pit” is al een behoorlijk oud spelletje wat in 2004 zijn 100 jarig bestaan vierde met een luxe uitgave inclusief bel (jawel!)

Spel geschikt als:



Categorie:



Info algemeen:
Uitgebracht in 2004 (luxe editie) door Winning Moves
Ontwerper: Harry Gavitt (1903)
Spelersaantal: 3 – 10
Speelduur: 15 minuten of meer
Verkrijgbaar: Speelgoedwinkels of internet bv. “Allgames4you”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten