vrijdag 3 december 2010

Kingsburg

 
Inleiding:
Dank u majesteit voor het vertrouwen dat u in mij stelt. Ik zal u niet teleurstellen. Ik zal met mijn leven waken over de veiligheid van uw land en de welvaart, in de door u aan mij toevertrouwde regio, doen laten bloeien. Ik zal u niet teleurstellen mijn majesteit. (deze scene wordt voorzien van diepe knieval, en een overdaad aan nederig gedrag)



Principe:
Als vertegenwoordigers van de kroon hebben wij de taak om het koningrijk te verdedigen tegen opstandige buurvolken. Daarnaast proberen wij de welvaart en het aanzien in de eigen regio te vergroten door economische, militaire en religieuze gebouwen op te richten. De koning beloont ons gedurende het spel met prestigepunten. Het moge duidelijk zijn dat de speler met de meeste waardering het lievelingetje van de koning genoemd mag worden.


Kingsburg speelt zich af over een periode van 5 jaren waarbij elk jaargetijde een speelronde is. Het speelbord laat de raad zien die bestaan uit 18 personen beginnend bij de hofnar (waarde 1) en eindigend bij de koning (waarde 18). Al deze lieden kunnen wij beïnvloeden door bij hen op audiëntie te gaan. Als wij dat doen krijgen we er gunsten voor terug in de vorm van grondstoffen, versterkingen voor het leger, prestige punten ed.

Elke speler heeft 3 dobbelstenen in de eigen kleur tot zijn beschikking. Aan het begin van een seizoen (nieuwe speelronde) worden de dobbelstenen gegooid en wordt aan de hand van het aantal gegooide ogen de spelersvolgorde vastgesteld. De gooi met de dobbelstenen wordt vervolgens gebruikt om op audiëntie te gaan bij één of meer leden van de raad.
De speler met de laagste gooi mag als eerste op audiëntie gaan. Hiervoor neemt de speler één of meer van zijn gegooide dobbelstenen, telt het aantal ogen bij elkaar op en legt deze op het corresponderende vak (raadsheer/vrouw met de zelfde waarde). Het is slechts ten dele waar dat een audiëntie bij een hoger geplaatste een speler meer oplevert. Dit hangt sterk af van wat je op dat moment nodig hebt aan materialen of diensten.


Spelers zetten in de juiste volgorde hun dobbelstenen in op de raadslieden. Als een speler een raadslid bezoekt kan een volgende speler dit raadslid niet meer bezoeken en zal dus voor een ander persoon moeten kiezen waarbij hij ook de inzet van de dobbelstenen moet wijzigen of zelfs moet passen. Zodra alle spelers de dobbelstenen hebben ingezet worden de verkregen goederen en diensten verdeeld vanaf de Hofnar tot aan de koning.

Na deze fase kunnen de spelers één gebouw bouwen. Hiervoor moet de speler de juiste bouwstoffen betalen waarna het gebouw meteen actief wordt. Dit kan betekenen dat er prestigepunten worden bijgeschreven en/of dat de legermacht sterker wordt.


Door het jaar heen verzamelen de spelers materialen, bouwen gebouwen, verzamelen prestige punten en werken aan de slagkracht van het eigen leger. In de winter wordt niet gebouwd. in dit jaargetijde wordt het land aangevallen. Elk jaar wordt de vijand sterker en is de slagkracht groter. Dit betekent dat de spelers hun legers ook elk jaar moeten uitbouwen om zo de vijand te kunnen verslaan. Lukt dit dan volgt er een beloning in de vorm van prestigepunten of grondstoffen. Lukt dit niet dan verliest men prestigepunten, grondstoffen of zelfs gebouwen.

De jaarcyclus herhaalt zich tot en met het vijfde jaar. Wat ik niet heb beschreven zijn de kleine, maar niet onbelangrijke, speelfasen die tussen de jaargetijden in liggen. Voor de lente wordt bepaald wie er dit ene seizoen met een extra dobbelsteen mag gooien (de speler met de minste gebouwen). Voor de zomer krijgen de spelers met de meeste gebouwen een prestigepunt. Voor de herfst krijgt de speler met de minste gebouwen een gezant toegewezen die de speler helpt om de achterstand in te lopen. Voor de winter kunnen spelers hun legermacht nog opkrikken door grondstoffen om te zetten in strijdkrachten.
Na het vijfde jaar stopt het spel en wint die speler die de meeste prestigepunten heeft verzameld.



Wat ik er van vindt:
In een spel waarin veel met dobbelstenen gegooid wordt lijkt het er op dat de geluksfactor een groete rol speelt. Ik vind het opmerkelijk dat, na talloze keren het spel gespeeld te hebben, de scores doorgaans zeer dicht bij elkaar liggen. Een lage worpen lijkt slecht maar geeft de speler wel weer het voordeel om als eerste op audiëntie te gaan.
Kingsburg is een prettig en soepel lopend worker placement spel. (waarbij de dobbelstenen dus de werkers zijn) Ik zou zeggen een luchtig strategisch spel wat ook door kan gaan als familiespel maar dan wel vanaf de leeftijd jonge puber en hoger. 

Categorie:


Info algemeen:
Uitgebracht in 2007 door Statelibri
Ontwerper: Andreas Chiarvesio &Luca Iennaco
Spelersaantal: 2 - 5
Speelduur: 90 minuten
Verkrijgbaar via internet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten