dinsdag 7 december 2010

Louis XIV

Inleiding:
Er is heel wat reuring aan het hof van de zonnekoning. Edelen, notabelen en ander hooggeplaatst volk scharen zich rond de koninklijke hofhouding. Het is tenslotte niet slecht toeven in Versailles, het buitenverblijf van de koning.
Al deze belangrijke mensen hebben natuurlijk ook belangrijke zaken aan hun hoofd en deze zaken vragen hun volledige aandacht. Niet dat ze die taken zelf uitvoeren, daar hebben ze natuurlijk hun personeel voor en dat zijn wij.

Principe:
Het speelveld van Louis XIV bestaat uit 12 vierkante personen tegels die in een vast patroon uitgelegd worden. 4 personen vormen de kern van het speelveld. Dit is ook het gebied waar de zonnekoning zelf, gedurende het vier speelrondes durende spel, zich ophoudt. Elke speelronde op een andere locatie.
Om deze kern worden de overige 8 personen kaarten uitgelegd. De velden tussen al deze speelkaarten worden nu opgevuld met de voorraad speelstenen van de spelers, meer in het centrum van het speelveld, en daar omheen de verschillende opdracht fiches, opdrachtkaarten, intrigekaarten, invloedskaarten, munten en schildjes. Al met al een hele uitstalling waarbij ik meteen ook wil verwijzen naar zeer creatieve spelers die speciaal voor dit spel een speelbord hebben gemaakt. Zie onder andere de link naar BGG.



Het spel begint met het bepalen van de positie van de koning op het speelveld en het ontvangen van een zeker geldbedrag. Daarna worden de invloedskaarten uitgespeeld die iedere speler voor deze ronde heeft ontvangen. De invloedskaarten corresponderen met de personenkaarten in het speelveld. Om beurten spelen spelers hun in totaal 5 personenkaarten uit waarbij ze telkens drie invloedsstenen op de desbetreffende persoon mogen plaatsen om van daaruit met hun invloedsstenen desgewenst door te springen naar, op de hoekpunten, aangrenzende personenkaarten. Hierbij moet de speler wel minimaal steeds één invloedssteen achterlaten op het veld vanwaar de speler vandaan beweegt.
Het doel van het plaatsen en bewegen van deze invloedsstenen is om uiteindelijk aan het einde van deze fase een meerderheid op een personenkaart te hebben en daarmee opdrachtfiches, geld, schildjes of kaarten te kunnen bemachtigen.
Wat er te halen valt en wat je er voor moet doen staat afgebeeld op de persoonskaart. Soms krijgt alleen de speler met de meeste invloedsstenen dat wat er staat afgebeeld maar in andere gevallen kunnen alle spelers de zelfde opbrengst krijgen of kunnen runners op het alsnog krijgen door geld bij te leggen. De personenkaarten zijn dubbelzijdig en worden, zodra een speler op een kaart de meerderheid heeft aan invloedsstenen,aan het eind van een speelronde omgedraaid. Men kan dan nog steeds het zelfde bemachtigen bij deze persoon alleen zijn de condities nu anders.
Och en dan waren we bijna Louis vergeten... Als je de meerderheid op een personentegel hebt en Louis is er ook dan geeft hij je persoonlijk nog een bonus/joker fiche. Altijd handig om zometeen je opdracht mee te vervullen.


 Als laatste handeling in een speelronde mogen de spelers nu opdrachten vervullen door de juiste opdrachtfiches, zoals afgebeeld op de opdrachtkaart, te betalen. De vervulde opdrachten worden open neergelegd en genereren nu gunsten aan de speler voor de rest van het spel. Opdrachten komen in drie moeilijkheidsgraden. Ze leveren dezelfde overwinningspunten op maar genereren verschillende typen gunsten.
Na 4 speelrondes stopt het spel. Naast de gespeelde opdrachtkaarten scoren de spelers ook punten met de verzamelde schildjes en natuurlijk is de speler met de meeste punten de winnaar.

Wat ik er van vindt:
Louis XIV is een uitdagend spel waarbij het prettig is als iemand de regels kan uitleggen. Nu gaat dat voor veel spellen op maar in dit geval zeker omdat er relatief gezien nog al wat leeswerk aan vast zit. Het spel, eenmaal opgesteld oogt zeer fraai en al spelend kom je er achter dat het veel mogelijkheden biedt met een behoorlijke portie interactie. Ik kan dit spel van harte aanbevelen.

Categorie:




Info algemeen:
Uitgebracht in 2005 door Alea
Ontwerper: Rudiger Dorn
Spelersaantal: 2 – 4
Speelduur: 100 minuten
Verkrijgbaar: Internet en betere spellenwinkels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten