zondag 19 december 2010

Ca$h’n Gun$

Inleiding:
Wat al zo vaak geprobeerd is en wat zelden lukt is het beroven van de bank. Het is dan ook al een wonder op zich dat we net op ons thuishonk teruggekeerd zijn na een geslaagde bank overval. Wat we echter nog niet beseffen is dat het verdelen van de buit minstens zo risicovol is als het stelen er van. Wat als je met 6 criminelen 3 briefjes van 100 euro, één briefje van 200 euro en één briefje van 500 euro moet delen? Dan worden we toch wel wat nerveus en gaan de vingertjes rond de trekkers  aardig jeuken.

Principe:
Het spel bestaat uit 8 speelrondes. Spelers hebben even zovele speelkaarten bestaande uit 5 bluf (“Click, click, click”) kaarten, twee schiet (“Bang”) kaarten en één zwaar geschut (“Tripple Bang”) kaart. Verder bezit elke speler een schuimrubberen pistool en een kartonnen speelfiguur.


Elke ronde worden er 5 bankbiljetten op tafel gelegd. De spelers kiezen nu één van hun handkaarten uit en leggen deze dicht voor zich neer. De bendeleider telt nu tot drie en op drie richt ieder zijn of haar pistool op één van de medespelers. In dit geval kan het zijn dat een speler in één of meerdere lopen kijkt van even zovele tegenspelers. De bendeleider telt wederom tot drie (cooling down periode). Tijdens deze fase kunnen spelers kiezen of ze de confrontatie aan willen gaan of toch liever deze ronde even niet mee doen met het verdelen van het geld. Is dit laatste het geval dan legt de speler zijn pistool neer, legt zijn kartonnen speelfiguur neer op tafel en neemt een “Chicken Fiche” welke aan het einde van het spel minpunten opleveren. De spelers die hun pistolen op deze speler hebben gericht kunnen hun speelkaarten ongezien op de aflegstapel leggen en hun pistool voor zich neerleggen. Zij schieten tenslotte op iemand die gevlucht is.

De overige spelers gaan met elkaar nu de confrontatie aan waarbij de bendeleider vraag wie er mogelijk een “Tripple Bang” kaart heeft gespeeld. Is dit het geval dan draait de speler deze kaart om. De speler op wie het pistool gericht is krijgt nu een “pleister fiche” en legt zijn kartonnen figuur neer op tafel. Deze speler doet niet meer mee met de verdeling van het geld deze ronde. Vervolgens vraagt de bendeleider wie er een “Bang” kaart gespeeld heeft. Ook hier voor geld de zelfde procedure als een “Tripple Bang” kaart.
Spelen meer spelers een “Bang” kaart uit dan doen ze allemaal schade ook al zouden ze elkaar door deze kaart uitschakelen. Een “Tripple Bang” kaart gaat echter voor een “Bang” kaart waardoor het kan zijn dat een speler zijn gespeelde “Bang” kaart niet kan uitspelen omdat hij al is uitgeschakelt door een “Tripple Bang” kaart.

Zodra een speler zijn derde pleisterfiche incasseert is hij definitief uit het spel!

Als de schietronde voorbij is kan het geld eerlijke verdeeld worden onder de nog aanwezige bendeleden. Wat niet verdeeld kan worden blijft op tafel liggen. Er kan niet gewisseld worden in het spel! Vervolgens worden er weer 5 bankbiljetten op tafel (bij) gelegd en gaat de volgende ronde in. Na de 8e ronde tellen de spelers hun geld (in duizenden dollars) en trekken daar hun “Chicken fiches” (5000 dollar per fiche) van af.
De speler met het meeste geld wint het spel.


Wat ik er van vindt:
Absoluut een aanrader als het om party games gaat. Opmerkelijk hoe een ieder los gaat bij dit spel. Gegarandeerd een hoop rumoer en hilariteit. Het basisspel is dusdanig vermakelijk dat de spelvarianten die het spel biedt na twee jaar nog steeds niet aan de orde zijn geweest. Nu ik er over nadenk moet ik deze toch maar eens gaan uitzoeken.

Categorie:

  


Info Algemeen:
Uitgebracht in 2005 door Repros Productions
Ontwerper: Ludovic Maublanc
Spelersaantal: 4 – 6
Speelduur: 30 minuten
Verkrijgbaar: betere spellenwinkel en internet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten