vrijdag 3 december 2010

Bausack


Inleiding:
Vele spellen presenteren zich middels uitzonderlijk fraai artwork, in het oog springende thema’s en ingenieuze spelconcepten met een zeker strategisch gehalte. Zo zijn er ook spellen die zich presenteren middels eenvoud en daar is “Bausack” er één van.

Principe:
Wat je krijgt zegt de naam al. Een zak vol bouwblokken. Grote, kleine, ronde, platte, asymmetrische, conische, etc.etc.etc. Ja zelfs een houten eierdop zit er tussen. Een berg naturel en roodbruin gekleurde houten blokken in een grote zwarte zak. Het ziet er fraai uit maar wat moet je er mee? Simpel, dat wat we als kleine jongetjes (en meisjes) ook allemaal wel eens gedaan hebben,  “Torens bouwen”.   

“Bausack” is een spel wat gespeeld kan worden in 5 varianten rond het thema torens bouwen.
Afhankelijk van de spelersgroep kan je kiezen voor een “recht toe recht aan” bouw spel of een variant waarbij gebruik gemaakt wordt van een biedt systeem. Hieronder een korte omschrijving van een vier tal varianten.

Ons favoriete spel is “Baukette”. In deze variant kiezen de spelers stuk voor stuk een blok uit en zetten deze in een rij voor zich neer. Alle spelers kiezen om beurten een blok, net zo lang tot een ieder 12 blokken voor zich heeft staan. Het laatste blok staat vlak voor de speler waarbij de overige blokken in een rechte lijn richting het midden van de tafel staan.
De eerste speler kan nu kiezen uit het voorste blok uit een van de rijen van de spelers. Met de klok mee kiezen de spelers steeds één van de voorste blokken ui één van de rijen. De speler wiens toren overeind blijft wint. Zijn alle blokken op en staan er meerdere torens dan wint de speler met de hoogste toren.


In het spel “de Toren van Babel” bouwen de spelers gezamenlijk een toren ” Om beurten voegen spelers een blok toe aan de toren. Zodra deze omvalt krijgt de voor laatste speler een punt. De speler die het eerst 5 punten haalt wint.

In het spel “Knock Out” hebben spelers elk 10 fiches waarmee ze kunnen bieden op bouwblokken. De eerste speler kiest een blok en biedt deze aan op de veiling. De speler die het blok veilt krijgt de opbrengst. Als een blok niet wordt verkocht moet de speler het zelf gebruiken. De speler wiens toren het langst blijft staan wint het spel.

Het spel “3x rood wint” is de variant waarbij de spelers een toren moeten bouwen met daarin drie rode onderdelen. Ook hier worden de blokken geveild en kan de winnaar het blok zelf bouwen of aan een andere speler geven die het stuk verplicht moet bouwen.

Wat ik er van vindt:
“Bausack” is een mooi vormgegeven abstract behendigheidsspel. De spelvarianten zijn allemaal te spelen binnen 30minuten en het kent een laag instapniveau. Wat mij betreft is het een ideaal spel om het tijdens een spellenavond, als tussendoortje, even helemaal over een andere boeg te gooien.

Spel geschikt als:



Categorie:


Info algemeen:
Uitgebracht in 1987 door Zoch
Ontwerper: Klaus Zoch
Spelersaantal: 1-10
Speelduur: 45 minuten
Verkrijgbaar via internet
In 1988 opgenomen in de aanbevelingslijst van “Spiel des Jahres”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten