dinsdag 25 januari 2011

For Sale

Inleiding:
Dat de huizenmarkt in deze roerige tijden volop in beweging is klinkt niet onbekend in de oren.
Huizenprijzen zijn behoorlijk gezakt, stabiliseren zich weer en er is in een enkel segment zelfs al weer een bescheiden stijgende lijn te bespeuren in de waardeontwikkeling. Heeft dit alles nu met “For Sale” te maken? Nou nee niet direct maar je probeert toch iets van een inleiding te schrijven bij een spel over de koop en verkoop van huizen.

Principe:
“For Sale” is een kaartspelletje waarbij de spelers eerst huizen kopen om ze vervolgens met zo veel mogelijk winst weer te verkopen.
In de eerste fase van het spel worden alle huizen per opbod verkocht. Er worden net zoveel huiskaarten opengelegd als dat er spelers zijn waarbij de huizenprijzen variëren van 1 (een kartonnen doos) tot 30 (een ruimtestation). De spelers beginnen allemaal met het zelfde startkapitaal en bieden met de klok mee op de huizen die op tafel liggen. (De speler die de vorige bieding heeft gewonnen begint de nieuwe ronde met bieden) Spelers kunnen met de klok mee het bod verhogen of passen. Als een speler past neemt hij het gebouw met de laagste waarde van tafel en pakt de helft van zijn bod (afgerond naar beneden) terug op zijn hand. De rest van het geld gaat naar de bank. Alle spelers die passen pakken telkens het huis met de laagste waarde van tafel en betalen het bedrag op de zelfde wijze aan de bank. De speler die deze biedronde wint krijgt het huis met de hoogste waarde en betaald hier ook het volledige bedrag voor.
Een speler mag ook meteen passen zonder dat hij een bod gedaan heeft op een huis en pakt ook dan het huis met de laagste waarde van tafel.

Deze verkoop fase gaat net zo lang door tot alle huizen verkocht zijn. Hierna volgt de verkoopfase.

In deze tweede fase van het spel nemen de spelers hun huizen kaarten in de hand. Vervolgens worden er nu eigendomsbewijzen open op tafel gelegd, net zo veel als dat er spelers zijn. De spelers spelen nu gedekt één van hun huizen uit en draaien deze allemaal tegelijk open. De speler met het goedkoopste huis krijgt nu het eigendomsbewijs met de laagste waarde en de speler met het duurste huis krijgt het eigendomsbewijs met de hoogste waarde. Deze bewijzen lopen op van 0 tot en met 15.000 euro.

Zodra de laatste ronde in deze fase is gespeeld tellen de spelers de waardes op van hun eigendomsbewijzen en het restant aan geld dat de spelers nog bezitten van de eerste fase.
(een munt is 1000 euro waard) De speler met het hoogste geldbedrag wint het spel.


Wat ik er van vindt:
For Sale is een leuk kaartspelletje voor tussendoor. Het aardige is dat het spelletje is opgedeeld in twee delen met elk hun eigen spelmechanisme. Leuk genoeg om meer keren achter elkaar te spelen en dus geschikt als tussendoortje.

Categorie:


Info Algemeen:

Uitgebracht door: Uberplay
Ontwerper: Stefan Dora
Spelersaantal: 3 – 6
Speelduur: 20 minuten
Verkrijgbaar: Betere spellenwinkel en internet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten