maandag 24 januari 2011

Finca


Inleiding:
Zon, zee en fruit. Heel veel fruit. Het vruchtbare eiland bulkt van de fruitteelt en al dat verbouwde fruit brengen we naar in volle draf met de ezelskar naar het dorp. En daar? Daar maken ze er vast “Multifruit” van.

Principe:
In dit verzamel spel zijn we fruittelers. We zamelen fruit in en brengen het met onze ezelskar naar het dorp. Als we de juiste combinatie aan vruchten leveren krijgen we daar punten voor en ook hier kunnen we stellen dat de speler die dit het beste doet de meeste punten haalt en dus ook wint.

Elke speler heeft een aantal werkers en 4 bijzondere actie fiches tot zijn beschikking. Op het speelbord zien we een eiland dat verdeeld is in regio’s. In elke regio ligt een stapel van vier grote fiches waarop de vraag aan vruchten staan afgebeeld (bovenste is actief) en er naast ligt een klein fiche in de vorm van een huis met daarop afgebeeld één of twee vruchten.

Verder zien we een groot windmolen rad wat bestaat uit 12 bladen. Deze worden gevuld met twaalf kartonnen bladen waarop een vrucht staat afgebeeld. Op deze “rondeel” lopen de werkers van de spelers rond en verzamelen ze vruchten.  In het midden van het rad liggen de ezelskarren in de vorm van ronde fiches.


In een speelbeurt kan een speler kiezen uit één van de drie opties;
-       Beweeg een werker over het rondeel en verzamel vruchten
-       Afleveren van vruchten met behulp van de ezelskar
-       Speel een bijzonder actiefiche

De spelers lopen met één van hun pionnen met de klok mee over het rondeel. De speler moet zijn pion net zo veel stappen met de klok mee zetten als dat er pionnen staan op het veld vanwaar hij start.
De speler krijgt net zo veel vruchten van een bepaalde soort als dat er pionnen staan op het veld waarop hij eindigt. (Voor zowel het vertrekpunt als het eindpunt telt de pion die bewogen wordt mee).

Elke keer als een speler de horizontale lijn oversteekt met zijn pion, krijgt hij een ezelskar van uit het midden van het rondeel. Deze karren zijn nodig om de vruchten af te kunnen leveren. Een ezelskar kan maximaal 6 vruchten vervoeren.
Als de speler er voor kiest om een ezelskar in te zetten mag hij maximaal 6 vruchten inleveren en daar één of meerdere fiches mee scoren. De vraag naar vruchten (soort en aantal) verschilt per fiche.

Aardig in het spel is het gegeven dat zodra de voorraad van een bepaalde fruitsoort op is en een speler vruchten van die soort mag pakken uit de algemene voorraad, eerst alle spelers al deze vruchten terug moeten leggen in de voorraad waarna de speler die aan de beurt is alsnog zijn vruchten uit de voorraad mag halen. Het aanleggen van voorraden neemt dus een risico met zich mee. Dit zelfde geld overigens ook voor de ezelskarren.


Zodra een stapel fiches in een regio op is wordt het fiche van het huisje in die regio actief. Op dit fiche staat bijvoorbeeld een citroen afgebeeld. Alle spelers tellen nu het aantal citroenen dat zij op hun tot nu toe verkregen fiches hebben staan. De speler met de meeste citroenen wint dit fiche (bonus van 5 punten). Een ander aardig bonusmechanisme is het verzamelen van een oplopende serie fiches (van 1 vrucht tot en met 6 vruchten op een fiche). Zodra een speler een dergelijke serie heeft verzameld krijgt de speler een bonusfiche. Deze fiches leveren de speler nog een behoorlijk aantal extra punten op.

Het spel eindigt zodra er een zeker aantal regio’s vrij zijn gespeeld. (er liggen geen fruit bestellingen meer in de regio). We tellen de waardes van onze fruit fiches, huis fiches en bonus fiches bij elkaar op en krijgen ook nog punten voor elk niet gebruikte actiefiche.

Wat ik er van vindt:
Finca is een fris en fruitig fruit verzamel spel. Hoe simpel een dergelijk spel ook in elkaar steekt, zo makkelijk is het lang niet altijd. (zijn toch wel de kenmerken van een beter spel durf ik te stellen). Echt plannen is lang niet altijd mogelijk want je bent sterk afhankelijk van de stand van zaken op het rondeel. Mooi uitgevoerd spel met stevige kartonnen onderdelen en mooie houten fruit speelstukken.

Categorie:


Info Algemeen:
Uitgebracht in 2009 door Hans im Gluck
Ontwerpers: Wolfgang Sentker & Ralf zur Linde
Spelersaantal: 3 – 6
Speelduur: 45 minuten
Verkrijgbaar: Spellenspeciaalzaken en internet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten